Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Google Chrome OS

Отдавна се носеха слухове, че браузърът Chrome е бъдеща операционна система на Google. До преди 3 дни от Google нямаха официално становище.  С публикацията си в официалния им блог те потвърдиха спекулациите по темата.

Google Chrome OS ще бъде безплатна операционна система с отворен код. Ядрото на операционната система ще е Линукс, а от Google обещават да напишат нова система за управление на прозорците за да бъде “пъргава”. Целта е пазара на десктоп системи и нетбуци, а поддържани архитектури ще бъдат arm и x86. Както знаем те вече имат опит с такава за мобилни устройства (Android), която се развива доста бързо и успешно. От личен опит мога да кажа, че Android е най-добрата мобилна ОС, която съм използвал. С добра производителност, стабилна и все повече стойностни приложения се намират за нея. Ако Chrome OS бъде поне толкова добра вероятно ще измести Windows от тази пазарна ниша.

Всъщност Google Chrome OS ще бъде нещо като “онлайн операционна система”. Целта е да бъде бърза, лесна за ползване и сигурна. И тези обещания трябва да се спазят, защото потребителите на нетбуци очакват точно това плюс ниска цена на самото устройство. От една страна Линукс е доста сигурна операционна система и това ни дава основания да се надяваме ОС да бъде наистина на високо ниво със сигурността, от друга страна знаем, че колкото повече се разпространява един софтуер толкова повече дупки в него се търсят и откриват – съответно се създават повече вируси и друг зловреден код.

Вече са ясни и партньорите на Google в проекта –  Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments и Toshiba.

Краен срок за реализация е посечена втората половина на 2010 година. Това би трябвало да е малко след пускането на Windows 7 на Microsoft. Целта е ясна – директна борба с платена, може би по-бавна и несигурна операционна система. Изходът вероятно е ясен още от сега – доминация на Google и в този пазарен сегмент, но въпреки това нека изчакаме и видим какво ще се случи. Определено ни очакват интересни моменти. Като цяло с каквото се захване Google  почти винаги става лидер в областта си, но нека не подценяваме Microsoft  и най-вече маркетинг специалистите им – те не напразно са лидер в момента.

Много хора се питат за какво им е на Google да правят безплатна операционна система след като на практика те притежават почти целия интернет пазар. Възможен отговор е жаждата за власт и пълна доминация. Не е тайна, че постонно се борят с Microsoft за надмощие. От друга страна тази ОС ще е отново интернетбазирана и ще използва всички готови продукти. При нея за всичко ще се ползва “мрежата” – от обработка на документи до гледане на филми и точно това може би е разковничето. По този начин освен, че ще събират повече информация за потребителите си, те ще развиват още по силно рекламната си дейност, където са лидер и в момента.

Публикувано на | July 11, 2009 | 1 Коментар

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари