Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

UTP или FTP кабел за домашната или офис LAN мрежа?

Когато са мислени стандартите за кабели UTP, FTP, STP и SFTP, преди около 40 години, всичко е било в почти идеални условия. Какво имам в предвид…  Електрониката и електрическите уреди не са били толкова напреднали и разпространени. Съответно електромагнитните излъчвания (смущения) са били минимални. В онези дни са се съобразявали предимно с мощните електирически кабели, радио и тв. сигнали. Днес сме заобиколени от куп кухненски, домакински уреди, мобилни устройства, дори и играчки. Повечето излъчват електромагни вълни, с което влият на качеството на сигналите в кабелите.

UTP кабелът е най-прост от всички съвременни кабели, с които се изграждат съвременните LAN компютърни мрежи. Състои се от 4 усукани двойки проводници. Често съм виждал квартални разбирачи да ползват само две двойки, защото само те са нужни за комуникацията. Да, ама не – тези две “излишни” двойки намалят многократно смущенията, а в гигабитовете мрежи задължително се ползват всички проводници в кабела! Това, че днес ви стигат 10/100 mbps, не значи, че утре няма да ви е нужна по-висока пропускателна способност. Но когато преносната среда не ви я позволява е доста труно да я постигнете и започват големи главоболия. Та този кабел е “нормалният” кабел за изграждане на малки компютърни мрежи. Масов е и много евтин. За съжаление с ниската му цена приключват предимствата. Тъй като 99% от хората гледат цената, производителите се стараят да я намалят. Разбира се за сметка на качеството и с малко инженерни хитрости. От много време е известно, че променливият ток не се “движи” по целите, а по външната повърхност на продовниците. Затова братята китайци, когато произвеждат евтини кабели, не ги правят от мед, а ги помедняват. Това са CCA кабелите, т.нар. боклуци. Медта е скъп метал и с добри електричестки показатели… Освен това, когато влагаш много материал, какъвто и да е той оскъпяваш кабела. Затова можеш да го направиш с една идея по-малък обем и едва ли в някое село ще разберат защо им продаваш толкова евтин кабел. Вече получихме евтин UTP кабел на цена 20 стотинки на линеен метър. Полагаме 80 метра от него в супер новия и готин бизнес център, за да свърже компютър Х до компютър Y. Кримпваме го и слагаме в мрежовите карти. Слагаме някакви IP адреси на машините и пускаме пинг. Всичко е перфектно! Комуникация има. Само че от време на време се губи по един пакет, особено, ако вдигнем големината на пакетите. Нашият супер евтин кабел започва да показва качествата си. Дори още не сме го натоварили на максимум. Започваме да четем какво пише на кутията/фактурата/самия кабел: High Quality UTP cat 5E CCA 26AWG Cable. Разбира се питаме чичо Гугъл (Гошо по български)  какво значи всичко това. Пропускаме “Високо качество”.

  • UTP – unshielded twisted pairs (незащитени усукани двойки). Ах, щеше да е готино, ако кабелът е защитен, но не е.
  • CCA – copper cladd aluminum (помеднен алуминий).  Мда, споменах по-нагоре за този трик. Алуминият е по-евтин, по-лек, по-крехък, при кримпване се окислява предимно той… Като цяло добре, че съществува скин/повърхностният ефект.
  • 5Е – това е категорията на кабела. В нея се съдържат характеристиките, на които трябва да отговаря кабела.  Всички масови кабели са маркирани като такива, но ако прочетем внимателно спецификациите за категоризиране ще разберем, че малка част от тях отговарят. Максималната  му препоръчителна работна честота е 100 MHz, a максималната пропускателна способност при 1000BASE-T Ethernet е гигабит в секунда! … и пише AWG24!
  • 26AWG – american wire gauge (сечението на кабела). Мечо пух  е казал: колкото повече, толкова повече! Как стана, така, че кабеала е cat. 5е и 26AWG? – Да си кажа честно – не знам. Всъщност излъгах. Знам. Не е cat. 5e! (За непросветените – 26AWG е по-малко от 24AWG, 0.4 срещу 0.51).
UTP кабел

UTP кабел

Вече знаем, защо е евтин този кабел и че не е много качествен. Въпросът е къде, как и можем ли да го използваме? -Аз лично не го ползвам. Не защото е евтин. Продава се и малко-скъп, но изцяло отговарящ на спецификациите UTP кабел. Както започнах, в началото на компютърната ера е било по-различно. Този незащитен кабел може да докара главоболие на много хора, защото електромагнитните смущения в днешно време са прекалено много, а в бъдеще ще стават още повече. Ако го ползвате, избягвайте поне при големите разстояния. На практика в миналото UTP ми е създавало проблеми при дължина под 30 метра. Аз лично, не бих го използал в никакъв случай на разстояние повече от 40-50м. при никакви условия, въпреки, че стандарта позволява доста повече!

FTP кабел

FTP кабел

FTP кабелът от своя страна е вече защитен с фолио, за ограничаване на електромагните интерференции. Съответно в съвремието ни е по-подходящ. Особено при по-големи разстояния. Разбира се, при него, пак трябва да са спазени всички параметри на категорията, за да бъде качествен! Той е моят избор за изграждане на локални мрежи.

Публикувано на | April 25, 2013 | 12 Коментара

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари