Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Ethernet, CSMA/CD, Duplex, хъб и суич заблуди

CSMA/CD бил най-популярният метод за контрол на достъпа в локалните мрежи днешно време! Често слушам този абсурд. Cisco специалисти, магистри в областта на информационните и компютърни науки, самозванковци и други умствени инвалиди – спрете да ръсите глупости без да мислите! Единствената правилна дума в горното твърдение е “бил”! Всеки, който твърди обратното, нека бъде така любезен, да прочете какво представлява стандарта Ethernet например от сайта на IEEE и след това да философства.

CSMA/CD както написах е метод за контрол на достъпа в обща преносна среда. Такава е била преди доста време по времето на коаксиалните кабели. Нямало е концентратори (хъбове) и суичове. В 21-ви век комуникациите са Full Duplex !!! По-рядко Half Duplex. Най-често използваните кабели са усукани двойки. Нуждата от контрол на достъпа е отпаднала по простата причина, че при нормални условия кабелът се ползва само от една станция. Няма смисъл да се навлиза в подробности. Лично на мен ми звучи доста логично и елементарно за проумяване.

Множествен достъп с разпознаване на носещата (честота) и откриване на колизии (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection) може да звучи яко, но реално е демоде.

Мит номер 2: когато се препълни MAC таблицата на един суич, той става хъб. Разбира се това няма как да се случи. Обяснението е просто. Хъбът е един повторител на електрически сигнали. Когато получи такъв сигнал го усилва и праща по всички портове. Суича е по-умно устройство. Работи на ниво  frames  (пакети) . Проверява за грешки (CRC),  източник и цел на frame и го праща на нужният(е) порт(ове). Когато се препълни MAC таблицата на “обикновените” суичове те пращат frames на всички портове, но това не го прави хъб.

Публикувано на | October 22, 2010 | Към момента няма коментари по публикацията

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари