Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Windows 7 32bit или Windows 64bit

Основното предимство на 32-битов Windows 7  пред 64-битов Windows 7 е обемът на използваемата памет. Най-просто казано Micrоsoft задължават по не особено морален начин всеки, който иска да ползва на персоналният си компютър повече от 4 ГБ оперативна памет да закупи лиценз за 64 битовата им операционна система!

От гледна точка на производителност оптимизираните програми за Windows 7 64 бита могат да постигнат по-висока производителност, но към момента такава оптимизация е реализирана  в много малка част от приложния софтуер.  Софтуер, който реално може да се възползва от 64 битова среда е с предимно математическа насоченост или редактиране на изображения и видео.

На практика масовият потребител в България не се нуждае от преминаване към 64 битов Windows, тъй като използва компютъра на бюрото си или лаптопа предимно за да посещава социални мрежи и за “да чати с френдове” в Skype. Това е моето мнение, което се основава на наблюденията ми върху  покупките на нови машини,  ъпгрейд и ремонт на по-стари. Към днешна дата в България масово се купуват нови лаптопи и десктоп компютри с 2 ГБ или 3 ГБ RAM памет. Лимита на поддържана памет хардуерно на дънните им платки е 4 ГБ! Като изключим ентусиастите и професионалистите инвестирането в 64 битов Windows 7 е излишно, освен в случаите, при  покупка на нов компютър с инсталирана операционна система, което е рядкост по нашите географски ширини.

 

Публикувано на | September 25, 2011 | 1 Коментар

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари