Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Хакерите представени във филмите

В холивудските филми хакерите са представени като компютърни специалисти или по-скоро гении, за които невъзможни неща няма и дори най-защитените системи могат да се кракнат от тях за отрицателно време. Специалистите по информационна сигурност от своя страна се надсмяват на сцените, но това не ги прави по-малко интересни за зрителите. Аз лично се забавлявам, когато гледам такава „хакери“, уменията им и „инструментите“ им.

Започвам с любимият ми филм – Swordfish и най-запомнящата се сцена в него. В нея Стенли Джобсън, хакер тип „бяла шапка“ бива принуден от злодеят Габриел да разбие сложна криптографска система на Министерство на отбраната за по-малко от 60 секунди, докато симпатична блондинка му доставя орално удоволствие.


Spooks е телевизионна драма на BBC. В един от епизодите агентите на MI5 се добират до информация, според която Русия прави опит да дестабилизира англиската икономика с DDOS атака. Атаката трябва да бъде изпълнена от подводница, чрез северноокеански оптичен кабел. За щастие на всички британци, агентите им имат специално разработен вирус за контраатка на подводницата.


В NCIS системата е под атака от хакер и двама човека ползват една клавиатура, за да се опитат да му противодействат. В крайна сметка сметка проработва най-старият и изпитан метод за да се защитиш в интернет – изключваш се.

В CSI: New York създават визуален интерфейс на Visual Basic, за да проследят IP адрес.


През 1993г. Динозавриве се завръщат в „Джурасик парк“. Култувата реплика тук е :”It’s a Unix system.. I know this!” .

В „Матрицата“ Тринити използва хакерски инструменти като Unix шел, nmap и ssh.

Публикувано на | February 1, 2012 | 2 Коментара

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари