Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Ремонт на монитор Samsung SyncMaster 931BF

Симптоми: монитора се включва и секунда след това образът изчезва. Ако се изключи и включи се повтаря същото. Това значи само едно –  защитата на инвертора се активира. Затова тествах CCFL (лампите) и те се оказаха в добро състояние.

Монитор Samsung SyncMaster  931BF
Течнокристален монитор Samsung SyncMaster 931BF

Типично слабо място на тези монитори е импулсният трансформатор на инвертора за подсветката. След проверка се оказа, че точно инверторният трансформатор TMS91429CT е за боклука. Една от двете му вторични намотки беше “заминала”. Имах 3 варианта за действие:

  1. Да прекъсна защитата с обратна връзка на инвертора. По този начин монитора ще остане с 2, вместо 4 лампи и съответно яркостта му ще спадне. Това щеше да е некоректно от моя страна!
  2. Да премахна инвертора и да използвам друг инвертор за 4 лампи. Това е малко по-добър вариант, но щеше да ми създаде доста трудности и не е изцяло коректен.
  3. Да намеря същият трансформатор и да го заменя. Това и направих. Трудността тук беше, че към момента в България при официалните вносители и сервизи на резервни части липсваха такива трансформатори. В крайна сметка поръчах повечко бройки със специална доставка за мен.
Импулсен трансформатор за инвертор TMS91429CT
Импулсен трансформатор за инвертор TMS91429CT

След замяна проверих за други слаби звена по инвертора. Не открих такива. Монитора работи известно време и започна да трепти леко при включване или събуждане от стендбай. Тествах отново лампите и не трептяха при запалване или промяна на яркостта. Върнах се отново на инвертора. Оказа се слаба спойка в куплунга за едната горна лампа. Презапоих го и монитора работи вече 2 дни без никакви дефекти.

Публикувано на | February 6, 2011 | 146 Коментара

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари