Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Ремонт на дънна платка и лаптоп

Дънната платка /накратко се нарича дъно/ е основната платка в компютъра, независимо дали е настолен или мобилен. Всички други компоненти и платки са “закачени” на него. Ремонтът й съвсем не е тривиален. Тъй като няма достатъчно информация на български език реших да напиша малък увод. Възможно е да ви трябват елементарни познания по електроника, за да разберете за какво става въпрос.

Започвам със стандартните стъпки при неработоспособност на дъното. Като начало се започва от сваляне на всички други компоненти от дънната платка – процесор, RAM памет, ако има отделна видеокарта /рядко се срещат в мобилните компютри/, вентилатори, радиатори, кабели от захранването и интерфейсни. След като се откачи всичко се прави оглед на платката по възможност с лупа. Доста често се виждат изгорели транзистори, пътeчки, интегрални схеми или подути електролитни кондензатори. Aко при огледа се установи дефектен елемент се пристъпва към разпояването му. Върху всеки по-голям елемент е написан моделът и производителят му, но понякога липсват или токът е бил толкова голям при повредата, че е “пръснал” или прогорил корпусът. В такъв случай е нужна схема за установяване на параметрите му. При липса на точно същият елемент в магазинната мрежа /често се случва, особено в България/ се налага търсене на негов заместител със същите параметри.

При липса на видими дефекти продължаваме към следваща стъпка. Състои се в измерване на напрежения. За целта са нужни мултицет или волтметър и сръчност.

Когато при пускане на дъното не заработват вентилаторите  се проверява напрежението на Power_ON и Reset. За целта черната сонда на уреда се допира до заземена точка. Това най-често е черен проводник от молекс за настолни компютри, а при мобилните се проявява малко въображение и съобразителност. Как да открием тези пинове, ако не знаем къде се намират ? – Проследяват се бутоните за включване и рестартиране на машината. Няма да разпъвам локуми, на който му трябва ще намери какви напрежения е нужно да има на изводите.

При наличие на правилни напрежения продължаме към измерване на напрежението на южен , северен мост, и процесор. За целта проверяваме напреженията на близкостоящите транзистори и/или бобини. При липса проверяваме захранващите вериги.

Важна стъпка при замерване на напреженията и проблеми по дъната, пропускана често е измерване на захранващото напрежение на паметта. Въпреки, че това в най-честият случай не би попречило на пускането на дъното, ще пречи при “стартиране” на системата.

Изводите на DDR3 памет

На изображението са показани изводите на сокет за памет DDR3. Както се вижда общият им брой е 240, като важните са означени. Те са:

  • VDD – захранващо напрежение/1,5V/.
  • VDDSPD – захранване на схемата, съхраняваща SPD стойностите.
  • VREF – опорно напрежение. Трябва да е VDD/2.
  • VTT – терминиращо напрежение. Също трябва да е VDD/2.

Публикувано на | December 15, 2010 | 33 Коментара

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари