Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Официална демонстрация на Google Chrome OS

Дълго време се спекулираше дали браузерът Chrome ще е новата операционна система на Google.  Това беше загатнато още с появата на браузера.

След вчерашната официална демонстрация вече няма никакви съмнения в това. За радост на потребителите на други операционни системи програмата ще я има в сегашнният си вид и за всички най-разпространени операционни системи в момента. Всъщност това вероятно е зарибявката от Google. Не случайно пуснаха първо браузера за Windows.

Какво всъщност представлява Chrome OS? – Ядрото на операционната система е Linux. Цялата операционна система е с отворен код. До тук беше с всичко познато за масовият краен потребител. Иновативното в нея е, че всичко е базирано на споменатият вече браузер. Всички сериозни изчисления всъщност се извършват в интернет на отдалечени сървъри. Това нас като потребители не ни интерисува. По-скоро е важно да работи бързо и надеждно.  Но изкача един сериозен проблем. Това е нуждата от добра свързаност с мрежата.

Всъщност идеята за нещо такова не е чак толкова иновативна. В момента вероятно ползвате подобни услуги без да го подозирате. Просто от Google  се стремят да наложат обработването на информация в  т. нар. облаци, защото е изгодно за тях самите. Не е тайна, че основната им печалба идва от рекламите.  Така например за да обработвате текстов файл с офис пакет, както вероятно го правите в момента ще се налага да го правите през google docs, алтернативата на Microsoft или друг офис някъде в интернет. От това следва, че Google ще имат достъп до него във всеки един момент и ще разполагат с информацията.  Съответно ще могат да я обработват за каквото им е нужно. За да не ме нападнете веднага, че вие не сте интересни за Google. ще ви отговоря, че до някъде сте прави. Не се интерисуват точно и целеустеремено от вас. Те се интерисуват от профилът, който изграждат за вас докато сте в мрежата за да ви предлагат рекламите си. Отделно от това може би търгуват с тази информация. Както в  Android използването на Chrome OS е обвързано с използването на google акаунт (в gmail e такъв например).

Реално на потребителите няма да им липсва нищо. Всички приложения, игри и филми ще бъдат налични в интернет. Единственото, от което ще се нуждаете е свързаност. Забравих да спомена, че засега операционната система е безплатна. Предполагам скоро след официалното й предлагане на пазара ще се появят достатъчно приложения.

Основната цел е завладяване на нетбук пазара. Затова операционната система е много проста и пъргава. Тези устройства са малки, леки, максимално мобилни и не на последно място доста по-евтини от голям лаптоп. Тъй като се използва Linux ядро архитектурата на процесора напрактика няма значение. За сметка на това са ограничили използваемостта на разпространените в момента твърди дискове. Ще се поддържат единствено SSD.

По време на демонстрацията Chrome OS зарежда за 7 секунди. На други клипове в интернет на виртуална машина зарежда също толкова бързо. Всеки, който иска може да я свали от torrent тракерите и да я тества. Проектът с отворен код се казва Chromium OS.

Кратко видео от демонстрацията:

П.С.

За сигурността пуснах видео в отделна публикация.  При всяко стартиране на Chrome OS, системата се проверява, ако нещо не е наред,  се рестартира и се възстановява. Всички приложения се пускат в “безопасен режим”.

Някои особености:

  • всеки таб е отделен процес;
  • табовете могат да стават отделни прозорци, както и прозорците могат да стават табове;
  • приставките също са отделни процеси;

Цитат от oskiller:

“Процеситe в Chrome са 3 типа: браузър, визуализатор (renderer) и приставка (plug-in). Браузърът е един единствен процес, който управлява всички табове, прозорци, грижи се за работата с диска, мрежата, входа и изхода. Също така процесът браузър стартира renderer процес – по един за всеки сайт. Renderer процесите нямат директен достъп до В/И устройства. Процесът браузър създава и другият тип процеси – приставки (flash, silver light, media player, quick time и т.н.).
При стартиране Chrome създава браузър процеса, а той от своя страна стартира renderer процес за всеки нов сайт. Така всеки уеб сайт е изолиран от останалите. Това също така не значи, че два или повече таба не могат да споделят един renderer процес! За какво може да послужи това ли ? – пример: разглеждате дадена уеб страница и JavaScript отваря нов таб, или вие последвате връзка към този сайт в нов таб. И в двата случая табовете ще споделят един renderer процес. Естествено, ако посетите нов сайт в някой от табовете ще се генерира нов процес. Както казват в рекламите “и това не е всичко!”:). Ако разглеждате страници от един домейн, но различни поддомейни за тях ще се използва един процес, а това е необходимо за скриптовите езици. Разбира се има и едно НО! Ако отваряте по стотици табове (както правя аз обикновено), няма да се стартират толкова на брой renderer процеса, защото това ще забави компютъра ви. Поради тази причина броят им е ограничен до 20. Веднага казвам, че това по никакъв начин не лимитира броя на табовете или разглежданите страници до толкова. Решението е просто: един renderer процес може да обработва по няколко сайта, но за това как е реализарано не смятам да пиша. Повече подробности за процесите тук.”

Публикувано на | November 21, 2009 | Към момента няма коментари по публикацията

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари