Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Опростени схеми за стартиране на дънна платка/компютър

Основната платка във всеки компютър, независимо дали е настолен или мобилен /лаптоп, ноутбук или нетбук/ е неговата дънна платка (нарича се още дъно). Грубо казано всеки втори лаик при проблеми с пускането на компютърната система търси проблема в електролитните кондензатори в дънната платка и захранващият блок. До някъде са прави да търсят проблеми първо в тях и често проблема се оказва в тях. За съжаление не винаги при те са проблема, а в следствие на тях изгарят транзистори и/или интегрални схеми. При липса на външни белези за непрофесионалиста не е лесно за диагностициране.

Тема не е за тях в момента, а за други дефекти по дънната платка, възппрепятстващи стартирането й. Понякога тези дефекти могат да бъдат фабрични. Пример за това са няколкo поредни поколения видеоконтролери /видео карти/ на Nvidia.  По принцип замяната им не е лесна. Почти невъзможна в малък сервиз или в домашни условия. С известни компромиси в качеството на ремонта може да се използва станция за горещ въздух, но е строго непропоръчително. Дори съм гледал клипове, как се запояват чипсети с пистолет за горещ въздух, но то е равно на унищожаване на дънната платка платка според мен.

При съмнения за окъсил чипсет се проверява съпротивлението на USB изводите /портовете/. След това диагностиката и евентуалният ремонт продължават след преглед на схемата на чипсета от сайта на производителя /Intel, Amd, Nvidia и т.н./. Като изключим лаптопите по-чест проблем в дъното е SIO/MIO интегралните схеми. Схемите отново се търсят в интернет, като най-надеждни са сайтовете на самите производители/ITE, Winbond, National Semi Conductor и т.н./.

Това са трите принципа за стартиране на чипсет и Super I/O, съответно дънна платка и компютър /в частност  с малки отклонения лаптоп/:

Принципна схема 1:

Принципна схема за стартиране на чипсет и SIO v дънна платка

Принципна схема 2:

Принципна схема 2 за стартиране на чипсет и SIO v дънна платка

Принципна схема 3:

Принципна схема 3 за стартиране на чипсет и SIO в дънна платка

Това е нужният минимум от познания за диагностика на чипсета и SIO/MIO чипа. Всичко останало е в схемите, ако са предоставени от производителя и голяма доза опит.

Публикувано на | January 13, 2011 | 1 Коментар

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари