Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Интервю с Марк Русинович за новостите в Windows 7

Марк Русинович

Марк Русинович е един от малкото хора, които са наясно с Windows на ниско ниво. Той е съавтор на единствената поредица от книги Windows internals, която разяснява как работи операционната система. Също така е написал едни от най-добрите инструменти за дебъгване и мониторинг под Windows. Ако сте чували за руткитите на Sony и Semantec е отново благодарение на него.

Windows 7

Windows 7 е най-новата версия на най-разпространената операционна система в целия свят. Към този момент тя все още е в бета стадий и е свободна за сваляне от сайта на Microsoft (ако искате да я пробвате е добра идея да си я свалите от там, а не от някой торент тракер – вероятно ще си спестите проблеми).

От интервюто се разбира, че на архитектурно ниво няма големи промени, което значи че всичко, което е работило на Vista ще си работи отново без проблеми, а това от своя страна ще спести доста проблеми на потребителите. Подобренията, които трябва да очакваме отново са свързани с производителността и потребителският интерфейс.

Единственото нещо, което ми привлече вниманието е User Mode Scheduling (накратко UMS). Това е разпределение на процесорното време за нишки на потребителско ниво. До сега това беше възможно само на ниво ядро. Подобрението в производителността идва от там, че когато нишка чака за даден ресурс ще предоставя прецесора на друга нишка, с което се пести ценно процесорно време.

Публикувано на | July 9, 2009 | Към момента няма коментари по публикацията

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари