Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Лаптоп Dell N5050 не вижда външен твърд диск WD My Passport

Симптоми: при включване на външен  твърд диск WD My Passport 500Gb към лаптоп  Dell Inspiron N5050, не го разпознава! При включване на харда в лаптопа се чува звук, характерен за разпознаване на устройства от Windows 7.

Външен твърд диск WD My Passport
След кратки тестове се оказа, че на други компютри и лаптопи, твърдия диск работи перфектно. Други външни дискове и устройства на същия лаптоп, също работят безпроблемно. Направих извод, че нещо не е наред с драйвера за харда.
За всеки случай пробвах отново да включа диска във всички USB портове – безрезултатно. Рестартирах лаптопа и проверих за грешни настройки в BIOS. След зареждане на ОС още веднъж изкарах и вкарах харда. Чу се звук, характерен при разпознаване на периферно устройство от Windows. Затова погледнах Disk Manager. Дискът все още не се виждаше. Следващата стъпка бе да стартирам Device Manager. Всичко изглеждаше наред, с изключение на това, че диска беше като призрак за него. Сложих отметка да показва скритите устройства, но външният диск си остана все така скрит. Остана само да покажа всички драйвери, инсталирани на машината. Това и направих:

  1.  Стартира се Command Prompt като администратор.
  2. Изпълнява се командата: “set DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES=1”. Тя показва всички инсталирани устройства на компютъра, дори да не са закачени в момента към него.
  3. “start devmgmt.msc” Стартира Device Мanager отново.
  4. От “View” се избира “Show hidden devices”.
  5. В “Disk Drives” и “Universal serial bus controller” се изтриват драйверите на външния диск.
  6. Сканираме за нови устройства или вкарваме и изкарваме диска наново. По принцип ще ви пита дали искате да рестартирате, но не е задължително да го правите!
  7. Windows автоматично инсталира наново драйверите.

Това е моето решение на проблема. 🙂 Предполагам, повечето от Вас биха преинсталирали операционната система?

Публикувано на | June 2, 2013 | 1 Коментар

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари