Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Аматьорска лаборатория за ремонт на електроника – част 2

В първа част на лабораторията за ремонт на електроника описах основните инструменти, нужни за разглобяване на джаджите и уредите. Следващият етап преди да настъпи същинският ремонт е диагностиката, след което се пристъпва към замяна на дефектиралите елементи. В случай, че разглобяваме техниката от любопитство, описаните инструменти и уреди в тази част също няма да бъдат излишни.

Най-незаменимият измервателен уред за диагностика на повредени ел. уреди е мултицета, нарича се още мултимер или мултиметър. Според мен всеки с интерес към домашните ремонти трябва да има поне един мултицет и фазомер. Основните му функции са свързани с измерването на напрежение, големина на тока, съпротивление и наличие на верига или късо съединение. По-скъпите мултимери разполагат с допълнителни функции, като: измерване на честота, капацитет, температура, проверка на диоди, транзистори, бобини, запаметяване на тези стойности и възможност за сравняването им. Някои от тях имат възможност за свързване с компютър и софтуер за улеснено анализиране на резултатите от измерванията. Основният акцент при избора трябва да бъде точността на мултицета и скоростта на смяна на обхватите, в случай, че е автоматична в цифровите мултицети. Сондите, с които се продава мултимера не са за пренебрегване, но в повечето случаи могат да се заменят. Аз разполагам с един мултицет среден клас Mastech VA18B и няколко евтини.

Мултицет Mastech VA18B
Мултицет Mastech VA18B

Големият брат на мултицета е осцилоскопа. Осцилоскопът представлява уред за измерване на изменението на стойностите на ел. напрежение във времето. Обикновено осцилоскопите се делят на два типа: аналогови и цифрови, като всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Голямото предимство на евтините аналогови осцилоскопи е високата честота, на която работят, но в тях липсват много от екстрите, налични дори в нисък клас цифрови осцилоскопи. Ремонтът на ниво елемент в телевизори, аудио усилватели, лаптопи, дънни платки на компютри и монитори е почти невъзможен. Често се използват при ремонт и тунинг на двигатели и коли. След дълго търсене на осцилоскоп, в крайна сметка се спрях на китайски, тъй като моделите на лидерите Agilent и Tectronix са прекалено скъпи за аматьор в България. Избрах Rigol DS1052E, който е 50МHz, заради най-доброто съотношение цена/качество, наличие на достатъчно функции и възможност за „хакване“. Тъй като системният му софтуер е Linux базиран, a по-скъпият модел, който е 100 Мhz e идентичен като хардуер е възможно чрез препрограмиране да работи като него.

Цифров осцилоскоп Rigol DS1052E
Цифров осцилоскоп Rigol DS1052E

Не рядко при ремонт на ел. техника се налага подаване на постоянно напрежение и ток. Тъй като напреженията може да се каже, че са стандартни в повечето електронни уреди, но различни е силно препоръчително подаването на напрежение да бъде регулируемо. В такива случаи е много удобно ползването на лабораторен захранващ блок или по-познат като регулируемо захранване. Добър избор е Mastech HY3005D. Моделът има 3 разновидности – цитираният е най-прост: захранващ блок с регулируемо напрежение 0-30V и ток 0-5A, два течнокристални екрана за визуализирането им. Напрежението и тока могат да се регулират както грубо, така и фино. HY3005D-2 е с четири дисплея и два отделни регулируеми изхода със същите параметри, но могат да се свързват паралелно и последователно за уголемяване на мощността. HY3005D-3 освен с двата отделни регулируеми изхода, разполага с трети фиксиран 5V /3A нерегулируем. От опит мога да кажа, че защитата от късо съединение и претоварване в тях работи безотказно. Спасявала ме е от ремонти неведнъж.

Регулируемо захранване Mastech HY3005D
Регулируемо захранване Mastech HY3005D

Публикувано на | November 30, 2011 | 5 Коментара

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари