Личен блог на Георги Христов

Интерфейс към терзанията на един гийк

Аматьорска лаборатория за ремонт на електроника – част 1

Почти всеки гийк иска да има собствена лаборатория за електроника, в която да сглобява собственоръчно разни джажи и да ремонтира повредената си техника. Дълго време размишлявах върху въпроса дали си заслужава да правя малка работилница, след като мога да ползвам професионални уреди и инструменти в работата ми, но желанието за нещо лично мое надделя. Повечето инструмeнти съм събирал в течение на години, а повече уреди закупих в началото на есента. Като размери помещението не е голямо – около 10 кв.м.

Инструментите са нужни за да се сглобява и разглобява техниката. Без механични инструменти ремонтите са абсолютно невъзможни. Въпреки, че нямам намерение за професионални ремонти сравнително внимателно купувам инструментите си. Максимата, колкото по-голямо разнообразие от отвертки и гаечни ключове имам толкова по-добре, важи с пълна сила.

Силно препоръчително е отвертките да са магнитни в края за да не се губят болтчета, здрави за да имат по-дълъг живот, да са удобни при хващане и да са добре изолирани. Не съм фен на отвертките с много сменяеми накрайници и затова не ги използвам често. Такава имам например в куфара с инструменти, който винаги стои в колата.

Разнообразието от клещи не е маловажно за мен и затова имам сравнително много на брой. Много е важно клещите да са добре изолирани и да са здрави. В електрониката се ползват предимно клещи тип резачки. Ползвам прави и под ъгъл. Тези под ъгъл за удобни за подрязване на стърчащи крачета на запоени елементи за платки. Представляват нещо подобно:

Клещи резачки за електроника

Клещи резачки за електроника

Асортиментът се допълва от масовите резачни, клещи за зегерки, клещи за рязане и оголване на кабели (странично и челно), клещи за рязане на сноп, клещи за кримпване (кербоване) на различни букси (най-често RJ45, RJ11, BNC, F конектори) и кабелни обувки, клещи за рязане на винтове и болтове, плоски клещи и т.н.

За да разглобявам пластмасовата техниката, без да я наранявам, ползвам специални пластмасови инструменти:

Инструменти за разглобяване на техника без да я нараняват

Инструменти за разглобяване на техника без да я нараняват

Изградил съм си навик никога да не разглобявам техника с метални инструменти, освен при развиване на свързващи елементи като винтове, болтове и гайки. При липса на показаните пластмасови инструменти съм използвал стари дебитни и кредитни карти или пластини от SIM карти.

Понякога за да разглобя даден електрически уред е нужно да развия множество винтове или болтове. Тогава ползвам малка електрическа отвертка на батерия 4.8V с максимална скорост на въртене в двете посоки 180 оборота в минута. От личен опит мога да кажа, че разглобяването с електрическа отвертка носи много рискове, затова трябва да се подхожда с внимание и при възможност да се избягва.

Публикувано на | November 20, 2011 | Към момента няма коментари по публикацията

Мнения и коментари

  • Добавете ме в Google+

  • Последни публикации

  • Последни коментари